نویسندگان جشنواره نهم بهاءالدین خرمشاهی

 AWT IMAGE  خرمشاهی، بهاءالدین (1324-)


نویسنده، محقق و مترجم .



معرفی

سال 1324 در قزوین به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در قزوین گذراند. سپس سال 43 در رشته پزشکی پذیرفته شد، اما تحصیل در این رشته را نیمه­کاره رها کرد و وارد رشته ادبیات فارسی شد و در سال 1347 از دانشگاه تهران لیسانس گرفت.

از استادان وی در رشته ادبیات فارسی می­توان به ذبیح الله صفا، مهدی محقق، سیدجعفر شهیدی، پرویز ناتل خانلری، سیدصادق گوهرین، آیت­الله ابوالحسن شعرانی و عبدالحمید بدیع­الزمانی کردستانی اشاره کرد.

پس از خدمت سر بازی در سال 1350 در بخش اداری دانشگاه ملی استخدام شد و همزمان برای فوق لیسانس رشتۀ کتابداری دانشگاه تهران ثبت نام کرد و در سال 1352 در مرکز خدمات کتابداری مشغول به کار شد. یک سال بعد به عضویت گروه علمی درآمد و تا سال 1363 در آنجا به کارهای فنی کتابداری مشغول بود و از این رهگذر در زمینۀ کتابشناسی و رجال­شناسی مربوط به کتاب و رجال اسلامی بسیار آموخت.

در همان سال به انجمن فلسفه وابسته به مؤسسۀ مطالعات و تحقیقات فرهنگی که امروزه پژوهشگاه علوم انسان نام دارد منتقل و پس از ترجمه و ویرایش چندین کتاب و همکاری در تدوین و نشر مجلۀ فرهنگ در سال 1379 بازنشسته شد. پس از بازنشستگی نیز همکاری با این موسسه و سردبیری مجلۀ فرهنگ را ادامه داد.

در سال 1361 با همکاری کامران فانی و پیشگامی دکتر مهدی محقق دایرۀالمعارف تشیع را تأسیس کرد. همچنین در سال 1369 به عضویت فرهنگستان زبان و ادب فارسی درآمد. وی تاکنون در دو حوزۀ قرآن پژوهی و حافظ شناسی آثار ارزشمندی را به نگارش درآورده است و در کنار تألیف و ترجمه شعر نیز می­سراید. برخی از آثار او بارها به چاپ رسیده و در زمره متون درسی دانشگاه قرار دارد و از سوی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران به عنوان اثر برگزیده معرفی شده است.

خرمشاهی در سال 1376 با دریافت لوح تقدیر به عنوان خادم قرآن برگزیده و در سال 1382 نیز به عنوان چهرۀ ماندگار شناخته شد. نیز در نخستین جشنوارۀ نقد کتاب به عنوان پیشکسوت نقدنویسی از وی تقدیر شد. برخی از آثار او عبارتنداز:


الف. تألیف

  • پیام پیامبر: مجموعه­ای از نامه­ها، خطبه­ها، وصایا، دعاها، تمثیلها و سخنان جامع و فراگیر حضرت محمد(ص)؛ تهران: انتشارات علمی و فرهنگی؛ 1386.
  • حافظ نامه (شرح الفاظ، اعلام، مفاهیم کلیدی و ابیات دشوار حافظ در دو مجلد)؛ تهران: انتشارات علمی و فرهنگی؛ 1380.
  • دانشنامه قرآن و قرآن­پژوهی (2 مجلد)؛ تهران: دوستان ـ ناهید؛ 1381.
  • سیر بی­سلوک: مباحثی در زمینۀ دین، فلسفه، زبان، نقد و نشر، تهران: ناهید، 1376.
  • قرآن شناخت (مباحثی در فرهنگ و فرهنگ­آفرینی قرآن)؛ تهران: ناهید، 1386.
  • نظری اجمالی و انتقادی به پوزیتیویسم منطقی؛ تهران: انتشارات علمی و فرهنگی؛ 1378.

ب. ترجمه

  • قرآن کریم (ترجمه، توضیحات و واژه­نامه از بهاءالدین خرمشاهی)؛ تهران: نیلوفر و جامی؛ 1374.
  • تاریخ فلسفه: از بنتام تا راسل؛ فردریک کاپلستون؛ تهران: انتشارات سروش؛ 1376.
  • اندیشه سیاسی در اسلام معاصر؛ حمید عنایت؛ 1363. (برگزیدۀ کتاب سال جمهوری اسلامی ایران).