نویسندگان جشنواره هشتمسیّد علی میرافضلی

    AWT IMAGE  میرافضلی، سیّدعلی (1348-)


دانش آموخته کارشناسی زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران.



معرفی

زمستان سال 1348 در رفسنجان به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی، راهنمایی و  دبیرستان را در رفسنجان و شهر مس سرچشمه گذراند. سال 1367 در رشته ادبیات فارسی دانشگاه تهران قبول شد. بعد از تحصیل به رفسنجان بازگشت و از سال 1375 در مجتمع مس سرچشمه مشغول به کار شد.

شعر گفتن را از سال 60-61 آغاز کرد و نزدیک به 30 سال است که شعر می‫گوید. اولین مجموعه شعر او را با نام «تقویم برگهای خزان» سال 1373 نشر زلال آن را منتشر کرد و مرحوم قیصر امین‌پور در چاپ شدن آن نقش زیادی داشت. گنجشک ناتمام که در سال 1383 منتشر شد، مجموعه‌ شعرهای کوتاهی است که بین سالهای 70 تا 74 سروده. این کتاب در سال 1384 به همراه کتاب محمد شریفی، جایزه کتاب سال کرمان را از آن خود کرد. شعرهایی که در فاصله‌ سالهای 83 تا 85 سروده بود، در کتابی به نام دارم به ساعت مچی‌ام فکر می‌کنم در سال 1386 منتشر شد. گزیده اشعارش نیز با عنوان تمام ناتمامی‌ها از سوی نشر تکا روانه بازار کتاب شد که در بردارنده شعرهای 1367 تا 1386 است. آخرین کتاب شعر وی، خواب گنجشک‌ها نام دارد که انجمن شاعران ایران چاپ کرده است.

کار پژوهش ادبی را از دوران دبیرستان آغاز کرد و اولین مقاله‫اش درباره تأثیر حافظ از پیشینیان بود که سال 69 در نشریه «نشر دانش» از انتشارات مرکز نشر دانشگاهی در دو شماره به چاپ رسید. اما پژوهش را به صورت حرفه‌ای‌تر و جدی‌تر از سال 72 پی گرفت و زمینه‌ای که برای تحقیق انتخاب کرد، رباعی و مسایل مختلف آن بود. و از آن سال تا امروز، نتیجه کارش نگارش و چاپ بیش از 70 مقاله در نشریات معتبر پژوهشی و ادبی و شش کتاب نیز در این حوزه به نگارش در آورد.

اولین کتابی که از وی چاپ شد «رباعیات خیام در منابع کهن» بود که در سال 1382 توسط مرکز نشر دانشگاهی به طبع رسید. این کتاب حاصل ده سال تحقیق در متون خطی و چاپی متعدد بود و موضوع اصلی آن، معرفی منابع ادبی و تاریخی و عرفانی است که در آنها که به رباعیات خیام استناد شده است.

کتاب بعدی نیز در سال 83 به چاپ رسید و «گوشه تماشا» نام داشت. این کتاب به بررسی رباعی معاصر از دوران نیما به بعد می پردازد و 80 سال تاریخ رباعی معاصر فارسی را گزارش و بررسی کرده است.

کتاب دیگر که در سال 83 چاپ شد، تصحیح «دیوان حیدر شیرازی» از شعرای همعصر حافظ و خواجو است. چاپ این کتاب بر مبنای ‌نسخه یگانه‌ای از دیوان شاعر که اصل آن متعلق به کتابخانه موزه بریتانیاست و عکس آن در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران نگهداری می‌شود، صورت گرفته است.

کتاب پژوهشی دیگر او اواخر سال 1386 منتشر شد، «شاعران قدیم کرمان» است که در آن به معرفی 26 نفر از شعرای قدیم کرمان از سده شش هجری تا پایان سده هشت هجری پرداخته‌است. نیمی از شاعران این کتاب شعرای گمنامی هستند که نام و شعر آنها را برای اولین بار عرضه شده است.

«رباعیات فکری مشهدی» و «مونس الاحباب»‌ دو اثر پژوهشی دیگر اوست که به تصحیح رباعیات دو تن از شاعران دوره تیموری و صفوی اختصاص دارد و آنها را کتابخانه مجلس شورای اسلامی چاپ کرده است.

از سال 1382 تا امروز با «دانشنامه جهان اسلام» وابسته به بنیاد دایرهالمعارف اسلامی و «دانشنامه زبان و ادب فارسی» وابسته به فرهنگستان زبان و ادب فارسی در زمینه نگارش تعدادی از مدخلهای این دو مرجع همکاری داشته است.